Ruta per la serra de l'Argentera

serra-argentera


















0:00h - Prenem la pista que s'enfila de cara a la serra de l'Argentera, per la vall del barranc Reial. És el traçat del GR-7 cap a Gibraltar. Val a dir que aquesta zona va patir modificacions importants del terreny en els aiguats del 10 d'octubre del 1994, cosa que ens farà trobar alteracions orogràfiques i destrosses.

0:06h - Veiem la segona xemeneia de ventilació del túnel de l'Argentera, del ferrocarril.

0:20h - Trobem el tàlveg del material extret durant la perforació del túnel de ferrocarril. Ens hi enfilem i som al seu cim, gaudint d'una magníica panoràmica del poble de l'Argentera. Veiem «els Pous»; són les obres i la tercera xemeneia del túnel del ferrocarril. Avancem fins a la rasa, i rasa amunt, al cap de 2 minuts, hi ha una boca de mina a mà dreta, des d'on brolla aigua. Seguim pista amunt. Es veu la llunyana línia de la mar.

0:45h - Entrem a l'estret entre dues roques de l'estrat: són els Estrets. Podem gaudir llegint un interessant grafitti. En aquest punt, canvia el paisatge. Veiem uns xiprers de nova repoblació. Som en terreny de gres roig. A mà esquerra surt el sender que duu al cim del Motxilló i també el que duu a la bonica i feréstega font dels Ermitans.

0:50h - Creuem una pista, que puja cap a la nostra esquerra, cap al Portell del Trucafort. Veiem al fons, el Morral del Trucafort. Seguim les marques del GR-7, amunt, i aviat se'ns ajunta la malmesa pista, que ja fina.

1:00h - Seguint a mà dreta un imprecís sender, en 5 minuts arribarem a la perduda font dels Pastors, on hi ha la pedra amb la data del 1954, en què es va restaurar. Seguim sempre amunt. El sender fa uns revolts.

1:15h - La Divisòria, a la carena de la serra de l'Argentera. Aquest nom li ve perquè ara entrem en el terme de Pradell. Vista esplèndida de tota la serra i de la Mola de Colldejou. Aqué ens trobem amb un camí travesser, marcat com a PR, que ve des del coll de la Teixeta, al NE, i que duu a la Torre de Fontaubella, cap al SO. Veiem el parc eòlic del Trucafort. Està format per diversos grups d'aerogeneradors, amb un total de 97, segons és previst quan acabi la total instal·lació prevista. Els comunica una pista. Avancem cap a llevant, seguint el PR.

1:20h - Arribem a una construcció cilíndrica, arran del cingle, avui emprada pels caçadors de senglars. Es tracta de la torre d'observació i direcció de la construcció del túnel del ferrocarril. Podem albirar els indrets corresponents a l'entrada i també de sortida, a l'estació de Pradell. Al fons, es veu Móra d'Ebre. Seguim, planers, cap al NE. Sempre seguirem els senyals del PR.

1:35h - Ens atansem al cingle, per tal d'admirar el perfil del Morral Blanc, un bocí molt alterós del cingle de la serra.

1:40h - Desgrimpem per un grauet, entre alguns pins, i ens situem al nord d'un mur calcari. El sender discorre pels seus peus. Hi ha senyals dels ramats. Al mur, hi ha unes cadolles, amb aigua gairebé constant.

1:45h - L'Enderrocada: és un indret grandiós. És molt interessant poder copsar com es va generar aquesta caiguda del cingle, a mesura que va anar avançant el barranc des del nord, en terme de Pradell, en temps geològics passats. Des de l'antiguitat, aquest pas natural era emprat pels homes de Duesaigües com a via de comunicació cap a Pradell i el Priorat. Davant nostre, hi ha el cingle de la Cabreta, ja en el terme de Duesaigües.

1:50h - Passem a l'altra banda de l'Enderrocada, i descendim uns metres cap a la nostra dreta, seguint un estrat. Ara, veurem un sender que va cap a l'esquerra: el seguim. És planer i va per sota d'un recingle blanc. Més avall, veiem el cingle vermell, de gres, impracticable.

2:00h - Som a sota de la Cabreta: és un alterós cingle blanc, tallat, de dalt a baix, per una escletxa, un díedre. Quan som a sota seu, cal girar avall; és l'inici del grau per poder baixar. Ho farem amb molta cura, ja que l'indret correspon a una rasa i es pot modificar la seva solidesa. Perdem alçada ràpidament.

2:25h - Arribem a la pista planera, travessera, en terra roja de gres, marcada com a GR. Si anéssim cap a l'esquerra, en 5 minuts seríem al Pla d'en Gibert, al límit amb el terme de Duesaigües. Anirem cap a la dreta, en suau descens, que després es fa més palès.

2:40h - Coll dels Hortiells: tenim al davant una gran torre de conducció elèctrica: és la línia de molt alta tensió. Duu l'electricitat des de les nuclears tarragonines fins a la central de distribució elèctrica de Rubí. A l'esquerra, hi ha el barranc de la font del Ferro. Una pista hi mena. La pista entra, cap a la dreta, en la vall de la Bartra. Descendeix fent un revolt. Al fons de la rasa, hi ha la font de la Bartra, donada al poble de l'Argentera, l'any 1925, pel seu fill predilecte, Eduard Toda i Güell, aleshores propietari del castell d'Escornalbou i d'àmplies propietats en aquestes contrades. Sempre avall, passem pel costat d'unes antigues explotacions mineres.

3:10h - Entrem al poble de l'Argentera, per la plaça d'Escornalbou.

Josep M. Cabré
"Mola de Colldejou i Serra de Llaberia, Argentera, ..."

 

Menu

Menú principal