El Poble

El poble

El terme de l'Argentera és força reduït, amb una extensió de 10,12 km2 i situat a 344 metres d'altitud. El municipi està format pel poble de l'Argentera, el nucli aïllat de la Sort i pel mas de la Trilla.

Es troba situat al vessant oriental de la serra del mateix nom, envoltat pels municipis de Duesaigües (NE), Riudecanyes (E), Vilanova d'Escornalbou (SE), Colldejou (SO), La Torre de Fontaubella (O) i Pradell de la Teixeta (NO).

El terreny és esquerp i sec; hi predomina la garriga i els boscos de pins i alzines. Té molt poc conreu (només queden avellaners) i horta escassa. És drenat pels barrancs de la Serra i el de les Valls, generalment poc cabalosos, que formen el barranc de l'Argentera, que desaigua a la riera de Riudecanyes.
 

La Sort

Nucli aïllat.
 

La Trilla

L’Argentera comprèn també l’antic terme de la Trilla, que segons la tradició era l'antic magatzem i lloc de treball metal·lúrgic; d’aquí el nom de Trilla o Tries. Efectivament, al seu redós hi ha filons de barita i plom. Tenia qualificatiu de quadra i era de l'arquebisbe. Possiblement és el mateix mas donat el 1195 a Pere i la seva muller Joana, que havien de donar rendes a la sagristia d'Escornalbou. La donació fou confirmada el 1296 a Ramon Jujol i els seus i és esmentada com una masia amb forn. El 1412 Pere Sagarriga donà el mas a Pere i Ferrer Monter, de Pradell. Actualment és un gran mas, situat al fons de la vall.

 

En una valleta solcada pels barrancs Reial i de les Valls i dalt d'un serradet s'escampen unes cases pageses i de bon veure, tot formant la vileta que porta el nom immaculat de l'Argentera. No són massa els edificis ni s'arrengleren en massa carrers i places, però aquestes vies -ni gaire llargs els...
Tot municipi, per ser el que és, necessita tenir un passat, i aquí mostrem unes notes del que ha estat l'Argentera.
Transport públic
Detall de tots els equipaments municipals que teniu a l'abast.
Dades meteorològiques Pulsa al següent enllaç per saber les dades històriques de l' estació meteorològica de la casa rural Casa Argentera . Temps actual Predicció a curt termini Imatge del satèl·lit Imatge del radar Predicció municipal a 8 dies També es pot consultar a la web de l' Agència Estatal ...
Subscriure a
Menu

Menú principal